10.7 C
Zilina
19. októbra 2024

Hana Lasicová v Žiline

Žilina, 25. 10. 2023 – Do Krajskej knižnice v Žiline zavítala na besedu úspešná spisovateľka a scenáristka Hana Lasicová. Autorka viacerých kníh pre deti a dospelých sa preslávila najmä knihami o Milanovi Lasicovi – Všetko o mojom otcovi a Slúžka. Román Slúžka bol sfilmovaný a tento rok prišiel do kín. Práve táto snímka bola ústrednou témou takmer dvojhodinovej besedy. Dozvedeli sme sa, ako sa zrodil nápad režisérky Mariany Čengel Solčanskej nakrútiť film podľa tohto románu, ale aj viacero informácií zo zákulisia natáčania.

Tento príbeh je inšpirovaný skutočnou udalosťou – teta Anka, ako ju v rodine nazývali, bola pestúnkou Magdy Vášáryovej. Príbeh o nej sa tradoval v rodine dlhé roky a spisovateľka mala vďaka tomu informácie z prvej ruky. Autorka presunula dej kvôli neznalosti maďarčiny z Budapešti do Viedne a inšpirovala sa aj historickou literatúrou, ktorá popisuje postavenie slúžok na začiatku 20. storočia.

„Kým spisovateľ pracuje samostatne, scenárista musí odložiť svoje ego a prispôsobiť sa tímu,“ hovorí Hana Lasicová, keď vysvetľuje rozdiel medzi spisovateľom a scenáristom. Medzi jej scenáristické počiny okrem filmu Slúžka patria aj seriály Oteckovia či Rodinné prípady. Autorka porozprávala o svojom detstve v Karlovej Vsi, o priateľstve s viacerými hereckými rodinami a o Adele Banášovej Vinczeovej, s ktorou sa pozná od svojich ôsmych rokov. S Adelou majú dokonca odložené listy z detských čias, ktoré pred časom spolu „oprášili“ a veľmi sa na nich pobavili. O otcovi, Milanovi Lasicovi, hovorila s láskou a vďakou. Bolo zrejmé, aký hlboký bol ich vzťah a ako veľmi ju ovplyvnil. „Otec mal úžasnú vlastnosť riadiť domácnosť a zabávať nás z pohovky. Keď si potreboval oddýchnuť, vedel vymýšľať úžasné slovné hry, pri ktorých nemusel vstať,“ hovorí s úsmevom spisovateľka. Milan Lasica jej veľmi rád poskytoval spätnú väzbu, ale zásadné veci sa nepokúšal meniť. Bol však autorom myšlienky zmeniť osobu oproti knižnej podobe, s ktorou mala Anka vo filme romantický vzťah. Hana Lasicová študovala vo Viedni ekonómiu a v Paríži na Sorbonne komparatívnu literatúru. Zážitky a postrehy zo študentských čias použila vo svojich prvých knihách. Okrem týchto štúdii bola na výmennom pobyte v Manchestri, kde sa zoznámila so svojim súčasným partnerom. Ich vzťah znovu rozkvitol po dlhých rokoch odlúčenia. O zážitkoch z pobytu písala autorka svojej mame Magde Vášáryovej maily. Práve tá ich dala dohromady a bola iniciátorkou vzniku knihy Sedím si v Manchestri na kameni a je mi…

O tom, že spisovateľka zdedila talent po svojom otcovi, niet pochýb. Jej prejav bol vtipný a pôsobila veľmi prirodzene. Diskusia po besede sa niesla v pozitívnom duchu a mnoho otázok z publika smerovalo okrem jej života aj k životu nezabudnuteľného Milana Lasicu.

Podobné články

Video

Svetové dni tento týždeň

Chystá sa