-2.3 C
Zilina
19. októbra 2024

Kvasená zelenina je vynikajúca pre imunitný systém

Žilina, 4. decembra – Stanica-Záriečie

V priestoroch Stanice sa uskutočnila prednáška na tému kvasenia zeleniny. Ján Kysela, ktorý sa s manželkou Katarínou venuje kvaseniu zeleniny a kurzom na túto tému, porozprával spoločný príbeh o tom, čo ich priviedlo k tejto záľube a prečo sa rozhodli, že sa táto záľuba stane ich povolaním.

Aké má kvasenie benefity? „Predovšetkým, správne kvasená zelenina má výbornú chuť, vysoký obsah živín a probiotiká pozitívne vplývajúce na imunitu a zažívanie,“ zdôrazňuje Ján Kysela, ktorý s úsmevom poznamenal, že aj ich priezvisko Kysela bolo akoby motívom pre ich smerovanie. Dozvedeli sme sa, ako správne naložiť sud s kapustou, pomer soli aj vhodnosť nádoby.

Ak sme si doteraz mysleli, že kvasiť sa dá iba kapusta, lektor nás vyviedol z omylu. Nakladať sa dá akákoľvek zelenina, dokonca ovocie, cesnak či obilniny. A vôbec na to nepotrebujete nevyhnutne sud. Kvasiť sa dá aj v klasických sklenených pohároch, podstatné sú však viečka. Lektor odporúčal sklenené a takisto aj ťažítka by mali byť zo skla. Pozreli sme si video o nakladaní zeleniny s prírodnými farebnými nálevmi. Ich farebnosť bol úžasná. Mnohí z nás až na prednáške prišli na to, aký je rozdiel medzi zaváranými klasickými uhorkami a „kvašákmi.“ Pravé „kvašáky“ sa nesterilizujú, ale kvasia v sklenenom pohári a tým získajú zdravotné benefity.

Namiesto soli môžete použiť pravú sójovú omáčku Tamari alebo Umeocot, pretože sú to kvasené prírodné produkty. „Pri kvasení je veľmi dôležitá kvalita zeleniny. Nevhodná je dlho skladovaná, prípadne so začínajúcimi procesmi hniloby. Najlepšie je kupovať priamo od pestovateľov alebo si vypestovať vlastnú,“ upozorňuje lektor. Na záver sme si pozreli videonávod na výrobu kimči, ktoré je tiež veľmi populárne a mnohí naň hľadajú recept. Obsiahla prednáška nesklamala a bola ukončená príjemnou ochutnávkou kvasených produktov.

Nestihli ste prednášku v Žiline? Ešte v decembri sa konajú ďalšie prednášky na Slovensku. Prípadne si pozrite stránku https://www.kyselove.cz, kde si môžete objednať online kurz, alebo kúpiť knihu o kvasení.

Podobné články

Video

Svetové dni tento týždeň

Chystá sa