-2.3 C
Zilina
19. októbra 2024

Cieľom tvárovej jogy je krása a vnútorná spokojnosť

Na začiatku bola obrovská chuť zmeniť niečo vo svojom živote. Renáta Baranová, lektorka tvárovej gymnastiky alebo jogy zlepšila nielen svoj vzhľad, ale aj vyžarovanie a vnútornú rovnováhu.

Môžeš priblížiť našim čitateľom, čo je vlastne tvárová joga?

Tvárová joga alebo cvičenie tváre, je prirodzený spôsob, ako si môžeme cvičením  tvárových svalov, udržať pevné kontúry tváre, plné líčka, hladké čelo, pevný krk, a to aj vo vyššom veku bez invazívnych zásahov. Cvičenie zahŕňa série cvikov, ktoré sú doplnené o rôzne masážne techniky. Vďaka nim vieme spevniť a tónovať svaly na tvári, získať pevnú a pružnú pokožku, zjemniť vrásky, vyhladiť očné okolie a docieliť jemnejší, mladistvejší výraz tváre.

Kedy si sa rozhodla jej venovať a čo ťa k tomu viedlo?

Všetko začalo pred deviatimi rokmi, keď som mala 45 rokov a prechádzala som pre mňa veľmi ťažkým životným obdobím. Práve vtedy som začala cítiť, že sa vplyvom ťažkých životných situácií začala moja tvár meniť. Vyzerala unavene a strhane, kontúry tváre začali pomaly ochabovať, pleť strácala pevnosť a jas. Cítila som sa nekomfortne, unavene a to bol u mňa zlom, keď som si povedala, že s tým musím niečo urobiť.

Pre koho je určená tvárová joga?

Tvárová joga je určená pre každého, bez obmedzenia veku. V mladosti slúži ako prevencia proti predčasnému starnutiu, v zrelom a vyššom veku nám tvárové cvičenie pomáha spevniť kontúry tváre, definovať líčka, pozdvihnúť obočie a zjemniť vrásky. Prináša nám nielen estetické, ale aj psychické benefity, pretože to, ako vnímame seba, ako sa cítime, sa nám vekom odráža v našej tvári.

V súčasnosti je veľmi rozšírený trend umelých zásahov do tváre? Aký máš na ne názor?

Áno, v tomto období je v popredí kult dokonalosti, bezchybná tvár bez jedinej vrásky. No podľa mňa sú to nielen vrásky, čo nás robia staršími, ale predovšetkým unavený a strhaný výraz, ochabnutá kontúra tváre, líčok a krku. Mali by sme sa v prvom rade zamerať na pevnosť a pružnosť pokožky a pevné líčka, to je to, čo nám dáva mladistvejší výraz. Všetky invazívne zásahy sú finančne nákladné a efekt je krátkodobý. Navyše, pri zlej aplikácii sa môžu vyskytnúť neželané komplikácie a tvár bez úplnej mimiky je podľa mňa veľmi chladná a strnulá.

Je tvárová joga určená aj pre mužov?

Určite áno, tvárová joga je vhodná aj pre mužov. V dnešnej dobe aj muži prejavujú záujem udržať si pleť v dobrej forme práve cvičením. Mňa veľmi teší, že som dostala pozitívnu spätnú väzbu aj od pánov, ktorí ocenili efektívnosť cvičenia. 

Môže tvárová joga pomôcť ľuďom pri nejakých neurologických ochoreniach, pri ktorých je postihnutá tvár?

Tvárové cvičenie má dlhú históriu aj pri zdravotných problémoch s postihnutím tváre, aj v liečbe neurologických ochorení, vrátane mŕtvice a Bellovej obrny. Správne zvolenými cvikmi vieme zabrániť úplnej paralýze svalov, postupným zapájaním a cvičením sa svaly opäť aktivujú.

Organizuješ školenia po Slovensku. Ako vyzerajú? Dajú  sa cviky naučiť aj doma, napríklad len z knihy? 

Organizujem kurzy po celom Slovensku aj v Česku. Kurzy trvajú asi 4 hodiny, sú rozdelené na 2 časti: teoretickú a praktickú. Počas teoretickej časti vysvetľujem funkciu aj uloženie tvárových svalov, pre lepšiu vizualizáciu, vysvetľujem princíp cvičenia a jeho benefity. V prvej praktickej časti učím 17 základných cvikov na spevnenie celej tváre a krku. V ďalšej sa venujem masážnym technikám a liftingovému bankovaniu tváre. Cvičenie sa dá naučiť aj podľa manuálov, keďže po skončení kurzu dostane každá klientka kartičky s presným postupom a popisom ako každý cvik cvičiť a aj technicky správne daný sval zapojiť. Môj názor však je „radšej raz vidieť, ako stokrát počuť ”.

Ako sa ty staráš o svoju pleť a čo ti to prináša?

Starostlivosť o pleť beriem v mojom veku ako samozrejmosť, som disciplinovaná, prináša mi to potešenie a dobrý pocit zo seba samej. Základom je zdravá pleť, ktorú sa mi aj napriek môjmu veku, myslím, zatiaľ darí udržiavať v dobrej forme. Keďže nepoužívam make-up, ráno mi stačí pleť vyčistiť, aplikovať moje denné osvedčené produkty, ktoré mi pomáhajú pleť po celý deň hydratovať, pretože hydratácia je základ. Po rannej rutine si pravidelne spravím krátku masáž, ktorá pleť pekne zobudí, rozžiari a aktivuje lymfatický systém. Večer si doprajem viac času a zacvičím si svoju zostavu na spevnenie celej tváre, po nej si vždy vyberiem masáž, podľa chuti, času a nálady… väčšinou kombinujem sviečky s rôznymi holistickými pomôckami. Je to pre mňa čas, rituál, kde sa na chvíľu zastavím a vnímam len seba a svoju tvár. Takéto stíšenie potrebuje každá z nás, pretože žijeme v rýchlom tempe. Keďže väčšinou veľa vecí robíme automaticky, je dôležité napojenie sa na seba.

Hovorí sa, že krása vychádza aj zvnútra. Ako to vnímaš ty? A čo by mali ľudia robiť okrem vonkajšej starostlivosti o pleť?

Kľúč k tomu, aby sme sa cítili šťastné, spokojné a krásne je byť vyrovnané samé so sebou. Nebrať sa príliš kriticky, vždy sa nájde niekto krajší, úspešnejší, štíhlejší. Neporovnávajme sa s ostatnými, ale pracujme na sebe, aby sme si samé seba vážili a naučili sa prijať aj s nedokonalosťami. Robme veci s láskou, počúvajme svoje vnútorné nastavenie, nájdime si čas na relax. To je kľúč k vyrovnanosti, spokojnosti a radosti z obyčajných vecí, ktoré tvoria život.

Čomu sa teraz aktuálne venuješ, čo ťa napĺňa a aké sú tvoje plány?

Plánujem opäť aktívne pokračovať s kurzami vo viacerým mestách. Budú trošku vynovené a doplnené o efektívnu samomasáž kobido, ktorá je veľmi účinná, pretože stimuluje a obnovuje naše tkanivo, takže má výrazný omladzujúci efekt. Pribudnú aj novinky, kurzy tejpovania, ktoré budú spojené aj s uvoľňujúcimi masážnymi technikami. Pokračovať budem aj motivačnými seansami, pondelkovými cvičeniami v skupinke cez ZOOM. Mojou vášňou sú masáže, som na nich závislá, pretože mi prinášajú veľa benefitov. Mám radosť z úspechov mojich klientok, ktorým starostlivosť o seba pomohla na viacerých úrovniach. Spokojná žena, je šťastná žena, takže mojím plánom a snom je naďalej robiť svoju prácu tak, aby som pomohla ženám objaviť v sebe krajšie ja, ktoré je veľakrát zranené a volá o pomoc. Práve preto chcem byť pre druhé ženy nielen inšpiráciou, ale aj nádejou, svetielkom, že nikdy nie je neskoro začať. V budúcnosti sa chcem zdokonaľovať v účinných omladzujúcich masážnych technikách. Ženy veľmi dobre reagujú na samomasáže, pretože je to čarovný rituál dotyku našich rúk a tváre.

Čo by si chcela na záver odkázať našim čitateľom?

Budem sa snažiť ďalej s láskou tvoriť a prinášať novinky, ktoré pomáhajú eliminovať známky starnutia. Ale chcela by som zdôrazniť, že tvárovou jogou nebojujeme s časom, ale učíme sa starnúť s gráciou a iskrou v oku. A to, myslím, stojí za to.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

Podobné články

Video

Svetové dni tento týždeň

Chystá sa