Nemali by chýbať na žiadnom veľkonočnom stole. Svojou krásnou farbou evokujú príchod jari a šťavnatá orechová chuť v krásnej harmónii so žĺtkovou polevou poteší vaše chuťové poháriky.
Suroviny:
Cesto:
250 g zmäknuté maslo
250 g práškový cukor
300 g mleté vlašské orechy
7 ks bielkov
150 g polohrubá múka
1 prášok do pečiva
Poleva:
7 ks žĺtkov
250 g práškový cukor
Postup:
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a ručne primiešame pomleté orechy. Bielky vyšlaháme so štipkou soli na sneh a ten veľmi opatrne zapracujeme do cesta. Na záver pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a takisto jemne premiešame.
Dáme piecť na klasický veľký plech na 180 °C na 20 minút. Medzitým si vymiešame cukor so žĺtkami. Hneď po upečení natrieme na horúci koláč prvú tenkú vrstvu a po uschnutí, asi za 5 minút, vylejeme zvyšok polevy na koláč a uhladíme. Keď poleva uschne, môžeme koláč pokrájať.
Dobrú chuť!