-2.3 C
Zilina
19. októbra 2024

Na Strednej zdravotníckej škole v Žiline začali rok odstraňovania bariér

V dennej aj večernej forme štúdia bude na Strednej zdravotníckej škole (SZŠ) v Žiline v tomto školskom roku študovať 640 žiakov. Novinkou sú dva externé študijné odbory. Po niekoľkoročnej prestávke sa ukázala potreba opäť otvoriť 3-ročný odbor zdravotnícky záchranár. Druhým je, popri dennom, aj 2-ročné večerné štúdium v odbore laborant.

To však zďaleka nie sú všetky novinky, s ktorými 2. 9. 2024 začali nový školský rok. Slávnostne ho otvorila riaditeľka školy Ľubomíra Tudíková za prítomnosti predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej a riaditeľky spriateleného Centra sociálnych služieb (CSS) Synnómia v Žiline Anety Lity Vavríkovej.

„Už počas prázdnin sme sa snažili debariérizovať a revitalizovať priestory našej školy. Napĺňali sme aktivity projektu „debrierizácia stredných škôl“, ktorá je financovaná z plánu obnovy a administrovaná Ministerstvom školstva SR. Na tento účel, konkrétne na odstraňovanie architektonických bariér, sme získali takmer 180-tisíc eur. Zjednodušili sme prístup do budovy školy, na vonkajšie ihriská či toalety. Odstraňovanie bariér však chápeme komplexne, preto sme dobudovali aj informačný systém, ktorý pomôže zorientovať sa ľuďom v neznámom prostredí bez ťažkostí, úzkosti, strachu a navodí priateľskú atmosféru pre kohokoľvek, kto do budovy školy prichádza.

Je to však len prvá etapa a začiatok toho, ako chceme v odstraňovaní bariér naprieč celým spektrom oblastí pokračovať. Mnohí žiaci majú po kovide ťažkosti, viacerí trpia pocitom samoty, niektorí ťažko nadväzujú kontakty. Chceme v priestoroch školy vytvoriť akési miesta psychickej pohody, kde by mohli cez prestávky, pred či po vyučovaní tráviť spolu čas, komunikovať, bez bariér sa zhovárať.

Pred nami sú úpravy priestorov pre žiakov s poruchami zmyslového vnímania, ale, napríklad, aj odstraňovanie generačných bariér, v rámci ktorých by naši študenti spolupracovali s klientmi CSS Synnómia či našimi bývalými pedagogickými kolegami,“ povedala riaditeľka Strednej zdravotníckej školy v Žiline Ľubomíra Tudíková.

Počas otvorenia školského roku na SZŠ v Žiline slávnostne sprístupnili aj nové vonkajšie ihrisko financované z Nadácie KIA. V rámci grantu Inšpirácia pohybom 20/24 získala škola 40-tisíc na inkluzívne fitness ihrisko, kde sú stroje nielen pre pre žiakov bez akýchkoľvek pohybových ťažkostí, ale i špeciálne pre telesne postihnutých.

„I na tomto ihrisku by sme chceli napĺňať odstraňovanie bariér na našej škole. V rámci spolupráce so susediacim CSS Synnómia k nám budú chodiť jeho klienti, pre ktorých je naše moderné ihrisko bezpečným prostredím. Môžu tam byť počas hodín našej telesnej výchovy, študenti ich naučia cvičebné stroje využívať. Bariéry nás sprevádzajú v každej oblasti nášho života a my by sme ich radi odstránili čo najviac. S týmto predsavzatím sme vstúpili do školského roku 2024,“ dodala Ľubomíra Tudíková.

Podobné články

Video

Svetové dni tento týždeň

Chystá sa