Naše mamy a staré mamy ho vyrábali každé Vianoce. Bol hustý, sladký a pod rúškom vianočnej atmosféry sa z neho občas ušlo aj nám. Jazykom či prstom sme pohár vyčistili tak, že ho ani nebolo treba umývať.
Vaječný likér alebo koňak, ako ho v našich končinách aj nazývame, sa údajne objavil už v 13. storočí vo Veľkej Británii v podobe teplého piva s vajíčkami a figami. Iné pramene zas hovoria, že sa zrodil na francúzskom kráľovskom dvore. Nech už je to akokoľvek, najviac ho konzumujú Američania, kde si v minulosti získal popularitu najmä kvôli možnosti dovozu lacnejšieho rumu z Karibiku. Nuž, nápoj je to lahodný, ale… 4 cl pohárik tejto dobroty má vyše 3 tisíc kalórií. Máme tu však aj druhé ale, ktoré vás zbaví výčitiek, pretože v minulosti vaječný koňak predpisovali ako liek na žalúdočné ťažkosti, bolesti hrdla i chrípku. Všetky tieto neduhy na nás v tomto období číhajú, takže žiadne výčitky, ide predsa o prevenciu. Takže tu je recept:
Suroviny:
0,5 l tuzemáku (alebo brandy, vodky)
1 kondenzované mlieko (ak má byť likér menej sladký, kúpte nesladené)
4 žĺtky
1 vanilkový cukor
Príprava:
Žĺtky s vanilkovým cukrom vyšľahajte nad parou do hustej bledej peny. Nechajte vychladnúť, prilejte kondenzované mlieko a dobre premiešajte. Postupne prilievajte alkohol a miešajte. Nemusíte ho spotrebovať všetok, ak sa vám hmota zdá príliš riedka. Vaječný koňak postupne hustne, aj keď obyčajne na to ani nemá čas, tak rýchlo zmizne, takže ho môžete neskôr zriediť. Do fliaš ho preceďte cez sitko. Pri servírovaní môžete zaprášiť muškátovým orieškom či škoricou. Nazdravie.