Celoslovenské ovčiarske slávnosti OVENÁLIE sú najväčšou syrárskou súťažou v strednej Európe. V rámci XV. ročníka, ktorý sa začiatkom júna tohto roka konal vo Východnej, vyberala porota i verejnosť aj najkrajšiu syrovú tortu. Zhodli sa na tom, že je ňou výrobok zo spoločnosti Syrové torty, s. r. o., Hričovské Podhradie. Autorkou víťaznej torty je Janka Gažová. „Tento rok som si ako motív mojej torty vybrala salašníctvo, pretože je môjmu srdcu najbližší. Črpák a hrudka syra tvorili pevný základ torty. K nim som pridala pár hríbikov, ktoré ju spestrili a spravili jedinečnou. Nakoniec som ju dozdobila syrovými ružičkami a nemohol chýbať ani rozmarín a čili, ktoré jej dodali šmrnc,“ vysvetľuje Janka Gažová, prečo má jej torta práve takýto motív.
„Torty hodnotili ľudia, ktorí prichádzali z rôznych kútov Slovenska a každý mohol dať hlas tej, ktorá je podľa neho najkrajšia. O to viac si 1. miesto v tejto kategórii vážim. Navyše som ním obhájila aj prvenstvo z minulého roka. V takejto chvíli má človek slzy šťastia na krajíčku a v srdiečku krásny pocit. Veľmi ma teší, že ľudia dokážu ohodnotiť poctivú prácu, tvorivosť a kreativitu tých, ktorí sem svoje výrobky priniesli. Určite odporúčam zavítať na takéto podujatia. Svoje ocenenie si veľmi vážim,“ dodáva šťastná autorka najkrajšej syrovej torty. Dovedna bolo do súťaže prihlásených 14 syrových umeleckých diel a hlasovalo takmer 1 400 návštevníkov. Druhá najkrajšia syrová torta pochádza z Uni-con Kysuce, s. r. o. a tretia z PD Liptovské Revúce.
A my dodajme, že významné podujatie Ovenálie 2024 sa konalo pod odbornou záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a regionálnych veterinárnych a potravinových správ. Členovia hodnotiteľských komisií v jednotlivých kategóriách vysoko hodnotili kvalitu výrobkov, ktoré sa vyrábajú v jednotlivých regiónoch Slovenska. Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR vytvorili veľmi dobrý základ na udržanie slovenských tradícií.