Stačí vám hrubozrnná soľ, čerstvé bylinky a môžete si pripraviť zaujímavé ochucovadlo na akékoľvek jedlo.
V záhradke bujnie pažítka, nanovo vyrašil petržlen a v kvetináči na okne sa trápi bazalka. Akúkoľvek bylinku či vňať dokážete originálne spracovať. Stačí vám hrubozrnná soľ a dve hrste akejkoľvek vňate alebo bylinky. Skúsme to trebárs s bazalkou, ale pokojne ju môžete nahradiť petržlenovou vňaťou, pažítkou, mätou, tymianom, dobrou mysľou (oreganom), ligurčekom alebo maggi.
Potrebujete: 250 g hrubozrnnej soli, dve hrste bazalky, môžu byť aj menej pekné listy a stonky.
Príprava: Bazalku dáme do vyššieho pohára alebo misky a rozmixujeme tyčovým mixérom na kašu. Pridáme hrubozrnnú soľ a ešte zľahka premixujeme, nie však veľa, aby soľ stále ostala hrubšia. Na plech dáme papier na pečenie a naň zmes rovnomerne rozložíme. Necháme v miestnosti 24 hodín voľne vysušiť. Potom soľ presypeme do fľaštičiek alebo do mlynčeka na soľ. Ak ho nemáte a máte radšej jemnejšiu soľ, pokojne si časť z nej najemno rozmixujte.
Máte vlastnoručne vyrobené ochucovadlo bez umelých prísad, ktoré môžete použiť na cestoviny, pečené mäso, do šalátov alebo na posýpku slaného pečiva. A so stužkou na pohári poslúži zároveň aj ako pekný darček.