Špekáčiky, ale aj točený kabanos môžete premeniť na gurmánsku lahôdku – utopence. Recept je veľmi jednoduchý a výsledok vynikajúci. Špekáčiky alebo kúsky kabanosu pozdĺžne nakrojte do polovice. Do zárezu vložte plátok cibule, kyslej uhorky a červenej papriky, ak nemáte nakladanú, pokojne ju nahraďte čerstvou. Ukladajte do sklenenej nádoby a pridajte nakrájanú cibuľu.
Príprava nálevu
Do hrnca dajte 0,5 litra akéhokoľvek svetlého piva, 0,5 litra vody a 0,5 litra octu. Pridajte 1 PL soli, 1 ČL celého čierneho korenia, 1 ČL nového celého korenia a tri bobkové listy. Nálev prevarte a nechajte vychladnúť. Potom ním zalejte klobásky vo fľaši. Ešte predtým ho môžete precediť cez sitko. Počkajte týždeň a utopence môžete konzumovať. Do sedemdecovej zaváraninovej fľaše vojdú 4 kusy špekáčikov. Môžete ich aj nakrájať na kolieska alebo zvisle na štvrtiny a poprekladať cibuľou. Ak vám nálev ostane, nebojte sa ho odložiť do chladnička a použiť hoci o dva týždne, nič sa mu nestane.