Sezóna ríbezlí už pomaly končí, ale tento koláč je výborný aj s mrazenými ríbezľami, poprípade s iným drobným ovocím. Tvaroh ho chuťovo výborne doplní a najlepší je na druhý deň, keď trochu zmäkne. Je kyselkavý, preto kto chce, môže si ovocie pred pečením dosladiť.
Suroviny:
Krehké cesto:
2 šálky múka hladká
1 šálka cukor práškový
1 ks vajce čerstvé celé
100g maslo
1 ks prášok do pečiva bezfosfátový
Na cesto:
džem
tvaroh 200 – 250g
ríbezle, poprípade iné drobné ovocie
smotana sladká na potretie cesta
Postup:
Všetky suroviny vymiesime rukami a 2/3 cesta vtlačíme do okrúhlej formy. Popritláčame aj boky cesta asi 1 cm od vrchu formy, pretože cesto sa pri pečení zdvihne. Potrieme džemom, najlepšie ríbezľovým, následne dáme vrstvu tvarohu a nakoniec posypeme ríbezľami. Zo zvyšnej 1/3 cesta urobíme mriežku a túto mriežku potrieme pred pečením sladkou smotanou alebo mliekom. Pečieme pri 180 °C cca 20 – 30 minút. Po upečení posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!