-3.7 C
Zilina
14. novembra 2024

Krehký ríbezľový koláč v okrúhlej forme

Sezóna ríbezlí už pomaly končí, ale tento koláč je výborný aj s mrazenými ríbezľami, poprípade s iným drobným ovocím. Tvaroh ho chuťovo výborne doplní a najlepší je na druhý deň, keď trochu zmäkne. Je kyselkavý, preto kto chce, môže si ovocie pred pečením dosladiť.

Suroviny:

Krehké cesto:

2 šálky múka hladká

1 šálka cukor práškový

1 ks vajce čerstvé celé

100g maslo

1 ks prášok do pečiva bezfosfátový

Na cesto:

džem

tvaroh 200 – 250g

ríbezle, poprípade iné drobné ovocie

smotana sladká na potretie cesta

Postup:

Všetky suroviny vymiesime rukami a 2/3 cesta vtlačíme do okrúhlej formy. Popritláčame aj boky cesta asi 1 cm od vrchu formy, pretože cesto sa pri pečení zdvihne. Potrieme džemom, najlepšie ríbezľovým, následne dáme vrstvu tvarohu a nakoniec posypeme ríbezľami. Zo zvyšnej 1/3 cesta urobíme mriežku a túto mriežku potrieme pred pečením sladkou smotanou alebo mliekom. Pečieme pri 180 °C cca 20 – 30 minút. Po upečení posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Podobné články

Video

Svetové dni tento týždeň

Chystá sa