Máte utkvelú predstavu, že medovníky musia byť upečené v dostatočnom predstihu, aby zmäkli? Ponúkame vám overený recept na medovníky, ktoré sú ihneď mäkké. Ak ich správne uskladníte, môžete si na nich pochutnať ešte aj v novom roku. Ideálne je urobiť ich z dvojnásobnej dávky.
Suroviny: 400 g hladkej múky, 170 g práškového cukru, 50 g masla, 2 vajcia, 1 PL rumu, 3 PL medu, 1 ČL sódy bikarbóny, 1PL kvalitného medovníkoveho korenia, 1 vajce na potretie.
Príprava: Odvážené maslo a vajíčka vytiahneme z chladničky aspoň hodinu pred prípravou cesta. Keď je maslo dostatočne zmäknuté, zmiešame všetky navážené suroviny, najprv suché a následne ostatné. Hotové cesto necháme odpočívať hodinu v chladničke. Cesto vyberieme, znovu premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na cca 3 – 5 mm a vykrajujeme medovníčky. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 7 – 9 minút pri 175 °C. Vychladnuté ozdobíme a uskladníme v plechovej dóze.