-1.7 C
Zilina
21. decembra 2024

Pomaly pečené kura s plnkou

Pomalému vareniu a pečeniu som prišla na chuť pred pár rokmi. Skvelá kombinácia chrumkavého povrchu a šťavnatého vnútra, plná chuť mäsa, zeleniny, omáčok či vývaru ma presvedčila. Na trhu je v ponuke aj pomalý hrniec, v ktorom si môžete nastaviť teplotu a variť trebárs aj v noci, ale pomaly variť či piecť sa dá aj v obyčajnom hrnci či pekáči a nemusíte prichádzať o pokojný spánok. V dnešnom recepte sa bude piecť kurča pri 170° C, čo je v podstate na pomalé pečenie pomerne vysoká teplota, ale je to taký kompromis, keď chcete mať dobre upečené mäso a nechce sa vám ráno príliš skoro vstávať.

Suroviny na kurča:

kurča

1 väčšia cibuľa

slanina

soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika

___________________________________

Suroviny na plnku:

9 rožkov

3 väčšie vajcia

cca 300 g mäkkej salámy

mlieko cca 2 dcl

1 pol. lyžica oleja

petržlenová vňať podľa chuti

1 cibuľa, 3 strúčky cesnaku

soľ, mleté čierne korenie, 1-2 lyžičky mletej červenej papriky, majoránka

_______________________________

Postup:

Kurča nasolíme a začneme chystať plnku. Rožky nakrájame na koliečka a salámu na menšie kocky. Všetky suroviny, okrem mlieka, zmiešame a miesime rukami za postupného prilievania mlieka, až kým nevznikne hustá hmota. Časťou plnky naplníme kura a zvyšok dáme do vymastenej formy na srnčí chrbát. Osolené kurča okoreníme, opaprikujeme a posypeme nakrájanou cibuľou a slaninou. Pečieme zakryté pri 170 °C cca 3,5 – 4 hodiny. Poslednú polhodinu odokryjeme kurča, zvýšime teplotu na 200 °C a každých desať minút potierame výpekom a zapekáme do chrumkava. Plnku vyberieme z trúby skôr, nezapekáme ju. Kurča je výborné, mäso sa oddeľuje od kosti a kombinácia cibule, slaniny bohato postačuje. Nie je potrebné pridávať žiadne špeciálne koreniny, ktoré sú častokrát s diskutabilným zvýrazňovačom chuti – glutamanom sodným. Mäso pustí vlastnú šťavu, nemusíte ho podlievať vodou. Kto chce, môže šťavu po upečení preliať do hrnca a varením zredukovať na hustú omáčku. V recepte bolo použité kurča s hmotnosťou 1 900 g, preto si dĺžku pečenia upravte podľa potreby.

Dobrú chuť!

Podobné články

Video

Svetové dni tento týždeň

Chystá sa