Zemiakový šalát je tradičnou pochúťkou sviatočných dní. O jeho kalorickosti niet pochýb, ale možno je ideálnou cestou dodržiavať zdravé stravovanie po celý rok a vo sviatočné dni si trošku aj dopriať… V každej rodine majú radi ten „svoj“ tradičný šalát, ktorého recept sa dedí z pokolenia na pokolenie. My vám dnes ponúkame recept na šalát s domácou majonézou, ktorý je o kúsok menej kalorický, ako s majonézou kupovanou, a to z dôvodu, že si môžeme pri príprave regulovať množstvo oleja. Šťavnatosť šalátu dodá vysokopercentná smotana a chuť je, pre nás doma, tá najlepšia… Kto má obavu zo surových vajíčok, odporúčame navštíviť niekoho, kto ešte chová doma sliepočky, zobrať vajíčka maximálne tri dni staré a tesne pred prípravou vajcia dôkladne umyť. Ďalšou možnosťou je ich domáca pasterizácia vyšľahaním nad parou.
Suroviny:
Majonéza:
3 vajcia, čerstvý repkový olej
40% smotana na šľahanie
Zemiaky a zelenina:
1kg uvarených a pretlačených zemiakov
400 g koreňová zelenina – mrkva a petržlen v pomere jedna ku jednej
300 g hrášok a kukurica v pomere jedna ku jednej
4 uvarené vajcia
6 menších kyslých uhoriek, 2 šalotky
soľ, korenie, 1-2 polievkové lyžice francúzskej horčice
Postup:
Zemiaky v šupke dáme variť do vriacej, osolenej vody. Zvášť dáme variť koreňovú zeleninu, hrášok a kukuricu. Po uvarení a vychladnutí zemiaky pretlačíme na hranolčeky do misky a pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, hrášok s kukuricou a ostatné suroviny. Do vysokej nádoby rozbijeme 3 vajcia a vyšľaháme ručným mixérom. Postupne pridávame olej a šľaháme. Hmota bude pomaly hustnúť. Hotová majonéza by mala byť taká hustá, že môžete nádobu aj otočiť a nevyleje sa, ale my ju aj kvôli chuti, aj kalorickosti robíme tak, že je hustá, ale dá sa liať. Hotovú majonézu cca 6 dcl vlejeme do misy so šalátom a pridáme 1 – 2 smotany na šlahanie. Dochutíme soľou, korením a horčicou. Šalát je najlepší, keď pár hodín postojí, ale samozrejme v chlade.
Množstvo surovín je orientačné.
Dobrú chuť!